روش های افزایش علاقه کودکان به برنامه نویسی؛ یک ضرورت آموزشی

زبان های برنامه نویسی
سه شنبه 26 فروردین 1404
جهت مطالعه این مقاله به 10 دقیقه زمان نیاز دارید
روش های افزایش علاقه کودکان به برنامه نویسی؛ یک ضرورت آموزشی
آنچه در این مقاله خواهیم خواند:

برنامه‌نویسی، در نگاه خیلی افراد پیچیده و دشوار به نظر می‌رسد. اما با توجه به امکانات دنیای جدید، فرزند شما می‌تواند در سنین کودکی برنامه‌نویسی یاد بگیرد. برای درک دنیای برنامه‌نویسی، فرزند شما نیاز ندارد نابغه یا خیلی باهوش باشد، بلکه تنها لازم است کودک شما به برنامه‌نویسی علاقه داشته باشد.علاوه بر آن، جهان ما هر روزه بیشتر درگیر فناوری‌های دیجیتال می‌شود. کافی‌ست دور بر خودتان را نگاه کنید؛ گوشی‌های هوشمند، خودروهای برقی، هوش مصنوعی، ربات‌ها؛ و این یعنی یادگیری برنامه‌نویسی در سنین کودکی، یک ضرورت است. 

افزایش علاقه کودکان به برنامه نویسی، آن ها را به یادگیری مداوم آن تشویق می‌کند. مزیتی که کودکان این قرن دارند این است که فناوری، بخش بزرگی از زندگی آن‌ها شده است؛ کودک شما به خوبی می‌تواند از موبایل و لپ تاپ استفاده کند و با اپلیکیشن‌های زیادی سروکار دارد؛ این یعنی او به راحتی با دنیای برنامه‌نویسی ارتباط می‌گیرد و تنها لازم است که به برنامه‌نویسی علاقه‌مند شود. ما در این مقاله از  مجله پل‌ استار،  نحوه علاقه مند کردن کودکان به برنامه نویسی را به شما آموزش می‌دهیم.

برنامه‌نویسی، دانش قرن بیست‌ویکم است. بازار کار مرتبط با نرم‌افزار به سرعت در حال رشد است؛ به طوری که موسسه بروکینگزپیش‌بینی کرده است که در سال آینده تقاضای جهانی در حوزۀ رایانه تا 10 برابر رشد خواهد کرد. این امر باعث شده است که نسل جدید کودک بیشتر به سمت یادگیری برنامه‌نویسی هدایت شوند.

به باور ما، نخستین راه برای آموزش برنامه‌نویسی به کودکان،  علاقه‌مند کردن کودکان به برنامه نویسی است.

چرا علاقه مند کردن کودکان به برنامه نویسی مهم است؟

یکی از دلایل مهمی که برنامه‌نویسی محبوبیت زیادی پیدا کرده است، بازار کار آن برای جوانان است. دنیای امروز بیشتر و بیشتر به فناوری وابسته می‌شود. یادگیری یک مهارت فناوری در عصر دیجیتال، کودک شما را در موقعیت بهتری قرار می‌دهد. علاوه بر آن برنامه‌نویسی به کودکان کمک می‌کند که راه‌حل‌های خلاقانه‌ای در برابر مشکلات زندگی پیدا کنند؛ در واقع آن‌ها مشغول یادگیری چگونگی مقابله با چالش‌ها می‌شوند و این چالش‌ها تنها مختص صفحۀ نمایش کامپیوتر یا موبایل نیست. 

چرا علاقه مند کردن کودکان به برنامه نویسی مهم است؟

با وجود تعداد زیادی کلاس برنامه‌نویسی برای کودکان، تحقیقات نشان داده است که کودکان به سرعت علاقۀ خود را به برنامه‌نویسی از دست می‌دهند؛ این اتفاق زمانی می‌افتد که کودکان احساس کنند برنامه‌نویسی فقط مجموعه‌ای از دستورات خشک و سرد است. اما در عوض آن‌ها باید احساس کنند که هنگام برنامه‌نویسی، آن‌ها واقعاً در حال انجام کاری با معنا و سرگرم‌کننده هستند. به همین علت، ما اینجا به والدین یاد می‌دهیم که چگونه کودک خود را به برنامه‌نویسی علاقه‌مند کنند و همچنین با چه روش‌هایی کودکان خود را از مزایای برنامه‌نویسی بهره‌مند سازند.

معرفی 8 روش برای افزایش علاقه کودکان به برنامه‌ نویسی

در ادامه به بررسی 8 روش خواهیم پرداخت که والدین و یا نزدیکان کودکان به وسیلۀ آن‌ها می‌‌توانند کودکان خود را به برنامه‌نویسی علاقه‌مند سازند.

انتخاب زبان برنامه‌نویسی مناسب 

امروزه زبان‌های برنامه‌نویسی بسیار متنوعی در دسترس قرار دارند. تشخیص اینکه کدام یک از آن‌ها برای کودک شما مناسب‌تر است، می‌تواند دشوار باشد. ابتدا مطمئن شوید که کودک شما با یک زبان مناسب برای تازه‌کارها شروع می‌کند. در تصمیم‌گیری سن کودک را درنظر بگیرید؛ کودکان عمکرد بهتری دارند اگر آموزش برنامه‌نویسی را با زبان‌های بصری مانند Scratch آغاز کنند. 

انتخاب زبان برنامه‌نویسی مناسب

انتخاب برنامۀ آموزشی مناسب

اگر کودک در دوره‌هایی شرکت کند که برای نوجوانان و بزرگ‌سالان طراحی شده‌اند، احتمال اینکه منصرف شود زیاد است. یادگیری با  کلاس‌های آنلاین برنامه‌نویسی کودکان بسیار مؤثرتر از ابزارهای خودآموز هست؛ در کلاس آنلاین، مربی می‌تواند مفاهیم را توضیح دهد و به سؤالات کودک شما، پاسخ دهد. کلا‌س‌های آنلاین با یک برنامۀ درسی مشخص سروکار دارند و بر یادگیری از طریق پروژه‌های متعدد تأکید دارند. زمانی که کودک شما بتواند آنچه را که آموزش دیده است، بلافاصله به کار ببندد، انگیزه و علاقۀ او بیشتر می‌شود.

پیوستن به اجتماع‌های برنامه‌ نویسی

به دنبال کلاس‌ها و کارگاه‌های برنامه‌نویسی، شما با افرادی آشنا می‌شوید که کودکانشان مشغول یادگیری برنامه‌نویسی هستند. بودن در یک جمع دوستانه، انگیزۀ زیادی برای کودک شما ایجاد می‌کند تا به یادگیری برنامه‌نویسی ادامه دهد.

تقویت توانایی حل مسئله

یادگیری برنامه‌نویسی مانند یادگیری یک زبان جدید است و در نتیجه ممکن است زمان‌بر باشد. در برنامه ‌نویسی مفهوم Debugging (اصلاح خطاها) اهمیت زیادی دارد؛ اما این بخش می‌تواند برای کودک خسته‌کننده باشد. در نتیجه بسیار مهم است که والدین حمایت عاطفی و فکری کافی از کودک را هنگامی که با خطایی در برنامه‌نویسی روبه‌رو شده است، داشته باشند.

کودکان هنگام برنامه‌نویسی، تفکر ریاضیاتی را نیز یاد می‌گیرند؛ یعنی توانایی حل مسأله به صورت قدم به قدم. اما ممکن است در این مسیر دچار سردرگمی شوند. شما باید کودک خود را تشویق کنید که مشکلات خود را به صورت گام به گام حل کند و نه به صورت کلی و یکجا. 

تقویت توانایی حل مسئله

بازی‌هایی که مهارت کدنویسی را آموزش می‌دهند

بازی‌ها و وب‌سایت‌های زیادی وجود دارند که مفاهیم برنامه‌نویسی را به صورت سرگرم‌کننده‌ای به کودک شما آموزش می‌دهند: ما در مقاله‌ای دیگر برخی از این بازی‌ها و وب‌سایت‌ها را بررسی کرده‌ایم، و اینجا تنها تعدادی از آن‌ها را به طور مختصری نام می‌بریم: 

  • Scratch: یک زبان‌ برنامه‌نویسی آنلاین است که کودکان می‌توانند در آن بازی‌های مختلفی را طراحی کنند. 
  • Hopscotch: یک زبان برنامه‌نویسی بصری با بلوک‌های زنگی برای ساخت‌ بازی و داستان.

همراهی در ماجراجویی‌های روزمره

اگر وقتش را دارید در زمان‌های سفر یا وقت گذرانی با کودک، دربارۀ نقش برنامه‌نویسی در زندگی روزمره صحبت کنید؛ مثلاً اینکه چطور ماشین با برنامه‌نویسی روشن می‌شود، یا چگونه چراغ راهنمایی با برنامه‌نویسی  می‌تواند ماشین‌ها را هدایت کند. هر چقدر بیشتر برنامه‌نویسی را وارد زندگی واقعی کنید، کودک بهتر درک می‌کند که این مهارت چقدر مفید است. 

کمک به فرایند خلق کردن بازی‌های شخصی خودشان

کودکان عاشق خلق کردن چیزهایی هستند که دوست دارند. کودکان با ساخت بازی‌های شخصی خودشان، یقیناً به برنامه‌نویسی بیشتر علاقه‌مند می‌شوند. کودکانِ خود را تشویق کنید که به واسطۀ برنامه‌نویسی بازی‌های شخصی خودشان را بسازند. 

کمک به فرایند خلق کردن بازی‌های شخصی خودشان

کار خودتان را به آن‌ها نشان دهید

اگر در حوزه‌ای کار می‌کنید که با برنامه‌نویسی مرتبط است، حتماً کار خود را به کودک‌تان نشان دهید. بگذارید که هنگام برنامه‌نویسی کنار شما باشند. حتی اگر وقتش را دارید، پروژه‌ای کوچک را با او آغاز کنید؛ این روش برای علاقه‌ مند کردن کودکان به برنامه‌ نویسی بسیار عالی است، زیرا که برنامه‌‌نویسی را وارد زندگی شخصی و خانوادگی می‌کند. 

سؤالات متداول

بهترین سن برای شروع یادگیری برنامه‌نویسی کودکان؟ 

بهترین سن شروع شروع یادگیری برنامه‌نویسی برای کودکان، از سن 5 تا 7 سال است؛ در این بازه سنی کودکان می‌توانند آموزش‌های اولیه برنامه‌نویسی را ببینند. 

بهترین زبان برنامه‌نویسی کودکان؟ 

اسکرچ و  اسکرچ‌جونیور بهترین زبان‌های برنامه‌نویسی کودکان (در حال حاضر) هستند. اسکرچ بیشتر برای کودکان 8 سال به بالا کاربرد دارد، اما اسکرچ‌جونیور برای کودکان 5 تا 7 سال طراحی شده است. 

اسکرچ و اسکرچ‌جونیور بهترین زبان‌های برنامه‌نویسی کودکان

نتیجه‌گیری

اینکه برنامه‌نویسی را در زندگی روزمره‌ خود و کودکتان وارد کنید، می‌تواند کاری دشوار باشد. اما مهم است که هرچه زودتر شروع کنید. برای این کار باید به فکر افزایش علاقه کودکان به برنامه نویسی باشید؛ این امر مسلم است که کودک بیشتر از بزرگسال‌ نسبت به مفاهیم و ایده‌های جدید گشوده است. با علاقه مند کردن کودکان به برنامه نویسی، آن‌‌ها را بدین سو راهنمایی کنید؛ مطمئن باشید زمانی که بزرگ‌تر می‌شوند، ذهن آماده‌تری دربارۀ برنامه‌نویسی خواهند داشت. همچنین با آموزش برنامه نویسی به کودکان، آن ها به گونه‌ای راحت‌تر ایده‌های این زبان جدید را می‌پذیرند. 

ممکن است در ابتدای راه علاقه‌ مند کردن کودکان به برنامه‌ نویسی، با چالش‌هایی مواجه شوید. اما با استفاده از از روش‌ های مناسب به علاقه مند کردن آن‌ها بپردازید، زیرا آن‌ها می‌توانند در آینده کارهای بزرگی را انجام دهند؛ داشتن فرصت مناسب برای مطالعۀ دنیای دیجیتال در سنین کودکی، هدیه‌ای عالی‌ست که نسل بزرگسال دنیای جدید می‌تواند به کودکان خود بدهد. برای کسب اطلاعات بیشتر، با راه‌های ارتباطی ما در پل استار در ارتباط باشید.

همچنین در ادامه بخوانید:
معرفی 5 مورد از بهترین زبان های برنامه نویسی برای کودکان
معرفی 5 مورد از بهترین زبان های برنامه نویسی برای کودکان
امروزه در عصر تکنولوژی زندگی می‌کنیم. کودکان از سنین پایین با انواع بازی‌های کامپیوتری و برنامه‌ها احاطه شده و زمان زیادی را صرف کشف این دنیای ناشناخته می‌کنند. برنامه نویسی یکی از مهارت‌های ارزشمند و ضروری در دنیای امروزی است که از اثرات آن در زندگی نمی‌توان چشم‌پوشی کرد.
تفکر خلاق چیست و چگونه می‌توان در کودکان تقویت کرد؟
تفکر خلاق چیست و چگونه می‌توان در کودکان تقویت کرد؟
تفکر خلاق به استفاده از توانایی‌ها و مهارت‌های نرم برای ارائه راه‌حل‌های جدید برای مسئله‌ها اشاره دارد. تفکر خلاقانه شامل تکنیک‌های نگاه به مسائل مختلف از زوایای گوناگون و همچنین استفاده صحیح از ابزارها و امکانات برای ارائه یک برنامه مدون است.
بهترین اپلیکیشن آموزش برنامه نویسی برای کودکان
بهترین اپلیکیشن آموزش برنامه نویسی برای کودکان
خلق بازی‌ها، برنامه‌های موبایل و کامپیوتر از مسیر کدنویسی، ذهن خلاق و هنر کودک را به نمایش می‌گذارد. کدنویسی به کودکان کمک می‌کند تا مسیرهای جذاب تخیل را طی کنند و از این راه اقدام به ساخت بازی‌ها و سرگرمی‌های مورد پسندشان نمایند. از این رو، آشنایی با چند اپلیکیشن آموزش برنامه نویسی کودک و نوجوان به خانواده‌ها کمک می‌کند تا فرزندان خود را در مسیری درستی هدایت کنند.