ما در دورهای به سر میبریم که تکنولوژی با زندگی ما آمیخته شده است و این ارتباط در آینده، حتی بیشتر نیز خواهد شد. آموزش و یادگیری برنامه نویسی کودکان به شما اجازه میدهد تا از همین حالا برای آینده فرزندانتان سرمایهگذاری کرده و علاوه بر استعدادیابی کودک، آنها را در مسیری هدایت کنید که از جایگاهی شغلی بسیار خوبی برخوردار شوند. البته، برنامه نویسی برای کودکان و نوجوانان صرفا تضمینکننده آینده نیست، بلکه میتواند نقش بسزایی در شکلگیری شخصیت آنها از سنین پایین داشته باشد. آموزش برنامه نویسی برای نوجوانان در حالی در ایران انجام میشود که سالهاست کشورهای پیشرفته و توسعهیافته، در این راه قدم برداشته و با آموزش این مهارت به کودکان، تلاش میکنند تا تواناییهای ذاتی آنها را کشف کرده و مسیر رسیدن به موفقیت را برای آنها هموار سازند. در پایین، علاوه بر بهترین سن برای آموزش برنامه نویسی کودکان و نوجوانان، نگاهی به فواید اهمیت و فواید آن نیز داشته و در مورد آینده شغلی که به واسطه آموزش مستمر برنامه نویسی کودکان و نوجوانان ممکن میشود، صحبت خواهیم کرد.
کدنویسی که به آن برنامه نویسی کامپیوتر هم میگویند، فرآیند نوشتن یا ایجاد کردن دستورالعملها برای کامپیوترها است تا بتواند وظایف مشخصی را انجام دهند. هدف اصلی از کدنویسی این است که انسان بتواند با ماشینها، ارتباط درست و موثری برقرار کرده و ایدههای خود را روی آنها پیاده کند. در حقیقت، انسانها با برنامه نویسی، امکان ایجاد و ساخت نرمافزارها، بازیها، وبسایتهای اینترنتی و دیگر محصولات دیجیتالی را خواهند داشت. در گذشته، کودکان منتظر والدین خود میماندند تا آنها برایشان بازیهای سرگرمکننده یا اسباببازیها را تهیه کنند. اما با پیشرفت تکنولوژی، حالا برنامه نویسی برای کودکان این امکان را برای آنها فراهم کرده تا خودشان برای ساخت بازیها دست به کار شوند. در واقع، این راهی عالی برای خیالپردازی و تقویت حس خلاقیت در کودکان و دانشآموزان به حساب میآید و آنها میتوانند با استفاده از مهارتها و تواناییهای خود، چیزی جدید را خلق کنند. تکنیکهای جذاب و بسیار زیادی برای آموزش برنامه نویسی به نوجوانان وجود دارد و باید بگوییم فارغ از اینکه کدام روش انتخاب میشود، فرزندان ما میآموزند که چگونه از فناوری و پیشرفت آن، به بهترین شکل و به نفع خود استفاده کنند. با نوشتن کدها، برنامهنویسها میتوانند ابزارهای زیادی را برای اتوماسیون کارها توسعه داده و اکوسیستمهایی کاملا دیجیتالی را برای زندگی آسانتر و راحتتر ایجاد کنند. از آنجایی که شالوده اصلی دنیای تکنولوژی را کدنویسی تشکیل میدهد، کودکان و نوجوانان از همان سن کم میتوانند روی چگونگی شکلگیری دنیای اطراف خودشان و حتی ما هم تا حد زیادی اثرگذار باشند.
بر خلاف تصورات نادرستی که بسیاری از والدین ممکن است داشته باشند، حتی از سنین بسیار پایین و زمانی که کودکان وارد مدارس ابتدایی میشوند هم میتوان برنامه نویسی را به آنها آموزش داد. کدنویسی از المانهای بسیار گوناگونی تشکیل شده است و اگر شیوهای اصولی برای آموزش برنامه نویسی کودکان انتخاب شود، آنها قادر خواهند بود که حتی از سنین کم هم تمام مفاهیم را درک کنند. جالب است بدانید که از دهه 1980 میلادی، بسیاری از مدارس در کشورهای پیشرفته جهان مشغول برگزاری کلاس برنامه نویسی برای کودکان هستند. طی این دوره حتی در برخی از مدارس انگلستان، اسباببازی الکتریکی مشهور و قابل برنامهریزی Big Trak که توسط «میلتون بردلی» تولید شده بود نیز تهیه میشد؛ موضوعی که نشان از اهمیت بالای آموزش کدنویسی به بچه ها از سنین کم دارد. اینکه بخواهیم به صورت دقیق یک بازه سنی مشخص را برای آموزش برنامه نویسی به بچه ها مشخص کنیم، شاید دشوار باشد، ولی بر اساس تجربه خود میگوییم که آموزش این رشته به کودکان 5 تا 6 ساله نیز ممکن است؛ این مسئله البته اصلا عجیب نیست چرا که طی این بازه زمانی، حس کنجکاوی و تطبیقپذیری کودکان در حال شکلگیری بوده و آنها خیلی راحتتر میتوانند مفاهیم جدید را بیاموزند.
بیشتر بخوانید: برنامهنویسی چیست و چه کاربردی دارد؟
آموزش برنامه نویسی به کودکان، فواید بسیاری برای فرزند شما دارد که در پایین، برخی از این موارد را بررسی خواهیم کرد:
برنامه نویسی یکی از بهترین تمرینها برای بهبود خلاقیت در کودکان و شتابدهی استعداد کودک به حساب میآید. با کدنویسی، آنها هنر را موقع ایجاد سایتهای اینترنتی، اپلیکیشنها، بازیها و ... تجسم کرده و در مواجهه با مشکلات جدید، یاد میگیرند که خودشان راه حل را پیدا کنند. به علاوه، کدنویسی با تحریک حس نوآوری در کودکان، به آنها کمک میکند تا چیزی کاملا جدید و منحصربهفرد را متناسب با تفکرات خود درست کنند.
دیگر فایده برنامه نویسی برای نوجوانان، تقویت شدن تفکر منطقی در آنهاست؛ چیزی که علاوه بر زندگی روزمره، در آینده و محیط کاری آنها نیز میتواند تا حد قابل توجهی اثرگذار باشد. تفکر منطقی بهمعنی تحلیل یک مشکل و پیدا کردن راه حل برای آن است و کودکان با یادگیری کدنویسی میتوانند مهارتهای خود را در این زمینه تقویت کنند.
در برنامهنویسی، تجزیه مشکلات و کارها به عنوان یک اصل شناخته میشود؛ این بدین معنیست که وقتی با یک مشکل پیچیده مواجه شوید، بتوانید ابعاد مختلف آن را بررسی کرده و به بخشهای کوچکتری تبدیل کنید تا حل مسئله، سادهتر شود. با قدم گذاشتن در این مسیر، کودکان کمکم یاد میگیرند که برای رسیدن به اهداف بزرگ، ابتدا باید گامهای کوچکتر را بردارند.
تفکر محاسباتی به پیدا کردن راه حل مشکلات مربوط میشود. آموزش برنامه نویسی برای کودکان و نوجوانان، به آنها میآموزد که نگاهی منطقی به مسائل مختلف داشته و مهارتهای مختلف برای حل مشکلات پیچیدهتر را فرا بگیرند. بهرهمندی از توانایی، برخورد با مشکلات بزرگتر را برای فرزند شما سادهتر خواهد کرد.
برای درک بهتر بگذارید یک مثال برای شما بزنیم: مثلا تصور کنید هنگام کدنویسی، کودک شما توانایی پیدا کردن راه حل مسائل مختلف را نداشته باشد؛ در این صورت، ممکن است این مسئله به یک مشکل جدی برای او تبدیل شده و حتی باعث دلسردی آن شود. این در حالیست که اگر تفکر محاسباتی از همان ابتدا بهدرستی در ذهن فرزندان شما شکل گرفته باشد، در برخورد با مشکلات، آنها راهی تازه را در پیش گرفته یا حداقل سعی میکنند الگوی خود را تغییر دهند. تفکر محاسباتی حتی باعث ایجاد مهارتهای فراشناختی در کودکان نیز شده و باعث میشود تا آنها از همان سنین بسیار پایین، درست فکر کردن را بیاموزند.
بیشتر بخوانید: چگونه اسکریپت بنویسیم؟
ایجاد کردن یک چیز دیجیتالی، اساسا مثل تعریف کردن یک داستان است. به بیان دیگر، با کدنویسی، ما در حال ایجاد یک داستان تازه برای مردم هستیم.
اسکرچ (Scratch)، یک زبان برنامهنویسی بصری بسیار جذاب است که در کلاس برنامه نویسی برای کودکان به آنها آموزش داده شود. این زبان برنامه نویسی به کودکان اجازه میدهد تا بازیها، داستانهای دیجیتال، انیمیشنها و ... را به صورت حرفهای توسعه داده و طراحی کنند. برای اینکه کودکان مهارت داستانپردازی را پیدا کنند، در جلست طوفان فکری شرکت کرده و با بیان ایدههای خود و شنیدن ایدههای دیگران، از زبانهای مختلفی مانند اسکرچ برای بیان این داستانها استفاده میکنند.
صبوری در برابر مسائل مختلف، یکی از ویژگیهای بسیار خوبی است که هر انسانی میتواند داشته باشد و باید بگوییم که فایده دیگر آموزش کد نویسی برای کودکان که نباید به سادگی از کنار آن عبور کرد، افزایش صبر در آنهاست. وقتی افراد میخواهند به چیزی بزرگ در زندگی دست پیدا کنند، باید برای آن صبر داشته باشند؛ این مسئله در دنیای برنامه نویسی نیز وجود داشته و یادگیری این مهارت، بهخوبی این ویژگی را در کودکان شما تقویت خواهد کرد. این مسئله البته اصلا عجیب نیست چرا که برای رسیدن به موفقیت، ممکن است در خلال کدنویسی با پیروزیها و البته شکستهای بسیار زیادی مواجه شوید و اگر امید خود را از دست بدهید، موفقیت ممکن نخواهد بود.
تفکر الگوریتمی، ایجاد مجموعهای از گامها برای انجام دادن کاری است که دیگران هم میتوانند آن را تکرار کنند؛ به بیان دیگر، شما برای انجام کارهای خود باید قبل از هر چیز، رویکردی مشخص برای مواجه شدن با مسائل و حل آنها داشته باشید تا به موفقیت برسید. شرکت در کلاس برنامه نویسی نوجوانان و همچنین کودکان به آنها کمک میکند تا در برخورد با مسائل، قدمهای خود برای به پایان رساندن یک کار را به صورت دقیق مشخص کرده و آنها را یکبهیک دنبال کنند.
یکی از دلایلی که باعث شده تا بسیاری از کارشناسان، یادگیری کد نویسی برای کودکان را بسیار مفید بدانند، تاثیرات بسیاری است که این مهارت در شکلگیری شخصیت آنها دارد. در کنار افزایش صبر در برخورد با مشکلات و تلاش برای نوآوری که بالاتر اشاره کردیم، برنامه نویسی حتی حس عزت نفس را نیز در آنها افزایش میدهد. این بدان خاطر است که آنها از همان سنین پایین، شیوه برخورد با مسائل مختلف و روش حل مسئله را آموزش دیده و برای پشت سر گذاشتن مشکلات، به تواناییهای خود تکیه میکنند. در بسیاری از موارد، والدین حتی میتوانند این مسئله را بعد از شرکت فرزندشان در کلاس برنامه نویسی کودکان نیز لمس کنند چرا که کودکان از همان ابتدا، در تعامل با اساتید باتجربه و خبره قرار گرفته و به دور از هرگونه فضای رقابتی، مهارتهای خود را پرورش میدهند.
همانطور که میدانید، ما در عصر دیجیتال به سر میبریم و این یعنی با پیشرفت فناوری، مشاغل IT نیز جایگاهی پررنگتر از همیشه خواهند داشت. این مسئله، همین حالا با ظهور هوش مصنوعی و استفاده گسترده از آن نیز به خوبی مشهود است. در آن سو، کارمندان رشتههای حوزه IT معمولا بیشترین درآمد و حقوق را داشته و از دانش آنها در تقریبا تمام دنیا میتوان استفاده کرد. امروزه تقریبا تمام موقعیتهای شغلی به تحصیلات مرتبط با حوزه آیتی بهخصوص برنامه نویسی و کد نویسی نیاز دارند؛ در نتیجه، شما میتوانید بسته به مهارتهای خود در یکی از این رشتهها مشغول به کار شوید.
بعد از آموزش برنامه نویسی به کودکان و نوجوانان، فرزند شما میتواند بسته به مهارتهای خود در یکی از مشاغل زیر مشغول به کار شوند:
بیشتر بخوانید: شبکه کامپیوتری چیست؟
اگرچه اهمیت آموزش برنامه نویسی کودکان بر هیچ کسی پوشیده نیست، ولی نباید فراموش کرد که کدنویسی و به صورت بزرگتر دنیای فناوری، بسیار بیروح است و این یعنی تدریس برنامه نویسی برای کودکان، نیازمند تخصص و دانش فراوان خواهد بود. به بیان دیگر، کسی که مسئولیت تدریس مباحث مختلف را بر عهده میگیرد، باید به اندازهای در این کار خبره و توانمند باشد که همان جلسات اول بتواند کودکان را به این فضا علاقهمند کرده و ارتباط قوی بین آنها و دنیای برنامه نویسی ایجاد کند.
خوشبختانه، پل استار با پشتوانه سالها تجربه در زمینه آموزش برنامه نویسی برای کودکان و همچنین نوجوانان، تا به امروز توانسته توجه بسیاری از افراد فارسیزبان در سراسر دنیا را به خود جلب کرده و دورههای برنامه نویسی را از پایه تا سطوح پیشرفته، با رویکردی نوین و البته بسیار ساده، به آنها آموزش دهد. تدریس در پل استار، همگام با دانش روز بوده و در دورههای آن، خبری از متدهای سنتی و قدیمی نیست؛ در عوض، کودکان از همان ابتدا با بازی و سرگرمیهای علی، با دنیای کامپیوتر و کدنویسی آشنا شده و بعد از اطمینان از آمادگی آنها، کمکم وارد دنیای برنامه نویسی خواهند شد.
در کنار رویکرد مدرن برای تدریس در کلاس آنلاین برنامه نویسی نوجوانان یا سایر دورهها، شرکت در کلاس برنامه نویسی کودکان پل استار به رشد سواد دیجیتال فرزندان شما کمک بسزایی کرده و کمک میکند تا از همان ابتدا، ذهنی خلاق برای کارآفرینی و نوآوری در حوزه تکنولوژیهای دیجیتالی پیدا کنند. افزون بر این، در کنار استفاده از مربیان متخصص، فرزندان شما میتوانند مهارتهای دیگری از جمله مدیریت پروژه، تعاملات اجتماعی، هوش مالی و همچنین کار گروهی را نیز بیاموزند.
مطالب مرتبط: رباتیک کودکان
برای اینکه آموزش برنامه نویسی به کودکان بتواند اثر لازم را داشته باشد، پل استار دورههای خود را در قالب سه رده سنی مختلف، دستهبندی کرده است؛ در پایان این دورهها، فرزند شما بین 17 تا 19 سال سن خواهد داشت و با تواناییهای کاملی که طی سالها تحصیل به دست آورده، میتواند آماده ورود به بازار کار و اشتغال در معتبرترین شرکتهای داخلی و خارجی شود.
4 ترم / هر ترم شامل 16 جلسه همراه با حضور مربی + 1 جلسه دانش افزایی ویژه والدین
استعدادیابی، یکی از مهمترین بخشها در آموزش برنامه نویسی کودکان به حساب میآید. در این دوره، فرزندان شما از طریق بازی کردن، تواناییهای حل مسئله را در خود پرورش داده و ریشه تفکر منطقی و استراتژیک در آنها نهادینه خواهد شد. کودکان همچنین در این دوره، مهارتهای کار با کامپیوتر و نقاشی دیجیتال را هم از طریق کدنویسی فرا خواهند گرفت.
13 ترم / هر ترم شامل 18 جلسه همراه با حضور مربی + 1 جلسه دانش افزایی ویژه والدین
طی این دوره، فرزندان شما با دنیای دیجیتال آشنا شده و مهارتهای حوزه کامپیوتر و همچنین دانش برنامه نویسی را به صورت گام به گام فرا میگیرند. تمام کلاسهای این دوره، به صورت تعاملی و پروژه محور برگزار شده و مربیان، مهارتهای مهمی مانند انجام کارها به صورت گروهی، تعامل اجتماعی، توانایی حل مسئله و همچنین برخورد با چالشهای مخلتف را در فرزند شما پرورش خواهند داد.
در این سن، حالا استعدادهای فرزند شما به صورت کامل کشف کرده و او زبان برنامه نویسی را هم به خوبی فرا گرفته است؛ در نتیجه، آماده است تا دورههای مربوط به مهارتهای تکمیلی را گذرانده و با شرکت در پروژههای واقعی، فرصت تجربه چالشهای واقعی در قالب کار گروهی را پیدا کند.
در دورههای پل استار، مطالب صرفا به صورت کتابوار بیان نشده و اساتید، اصرار زیادی روی بازدهی آموزش برنامه نویسی کودکان دارند. به همین دلیل، در پایان هر ترم، فرزندان شما با مهارتهایی که در حوزه برنامه نویسی به دست آوردهاند، ساعتها کار فکری انجام داده و در پروژههای مختلف شرکت میکنند تا هم خودشان و هم والدین، نتیجه ساعتها تلاش را در خلاقیت و قدرت آنها در حل مسائل، مشاهده کنند. تمامی دوره های برنامه نویسی کودکان و نوجوانان پل استار هم به صورت حضوری در شهر زیبای رشت برگزار می شوند و هم به صورت آنلاین با کیفیت بالای ویدئوهای آموزشی توسط اساتید مجرب این حوزه در پنل دانش آموزان بارگزاری می شود.