برنامه نویسی وب چیست ؟
اینترنت به یک عنصر جدا نشدنی از زندگی انسانها تبدیل شدهاست. وبسایتها و اپلیکیشنهایوب نقشی کلیدی در ارتباط ما با دنیایدیجیتالی ایفا میکنند.
این وبسایتها و اپلیکیشنها با استفاده از برنامه نویسی وب طراحی و ساخته میشوند. در این مقاله برنامه نویسی وب را بررسی میکنیم.
برنامه نویسی وب به معنی پروسه ساخت وبسایت میباشد. این پروسه شامل مواردی مانند طراحی رابط کاربری، نوشتن کدهای اجرایی اعمال مخصوص وبسایت، انجام کارهای لازم برای اجرا شدن صحیح وبسایت بر روی دستگاههای مختلف میشود.
برای شروع یادگیری برنامه نويسي تحت وب نیاز داریم تا با مفاهیم پایهای آن آشنا شویم.
بعد از آشنایی اولیه با مفاهیم پایهای، میتوانیم مسیر یادگیری برنامه نویسی وب را پیدا کنیم.
با استفادهاز Hypertext Markup Language یا همان HTML اسکلت صفحه وب ساخته میشود. توسعه دهندگان وب با استفاده از HTML نظم و ساختار محتوای مربوط به صفحات وب را با استفاده از نشانهها مشخص میکنند.
Cascading Style Sheets یا همان CSS، مسئول مدیریت جلوههای بصری مربوط به صفحات وب میباشد. CSS چگونگی نمایش محتوای HTML بر روی صفحه را مشخص میکند.
مطالب مرتبط: درآمد برنامه نویسی در خارج
جاوا اسکریپت قابلیت تعاملی و پویا بودن را به صفحات وب میدهد. جاوا اسکریپت بر خلاف CSS و HTML میتواند عناصری مانند: انیمیشنها، تاییدیههای مربوط به وبسایت ، قابلیتهای تعامل کاربر با وبسایت را به صفحات وب اضافه کند.
این سه ابزار که بررسی کردیم، پایه و اساس برنامه نویسی صفحات وب میباشند. با یادگیری CSS، HTML و جاوا اسکریپت میتونیم وبسایتهای ساده ای بسازیم و در ادامه متوجه شویم که برنامه نویسی تحت وب را از کجا شروع کنیم.
توسعه دهندگان وب، در طول مسیر یادگیری خود با مجموعه گستردهای از ابزار و تکنولوژیهایی رو به رو میشوند که میتواند توانایی و دانش آنها را پیشرفت دهد. در این بخش با چند نمونه از این ابزارها آشنا میشویم. با شناخت این ابزارها درک بهتری از برنامه نویسی وب خواهیم داشت.
کتابخانههایی مانند React، Angular و Vue.js ساختارهای از قبل آماده شدهای را فراهم میکنند. برنامه نویسان با کمک این ساختارهای از قبل آماده شده، پروسه ساخت و طراحی رابطهای کاربری پیچیده را سریعتر و آسانتر پیش میبرند.
وبسایتها به بخش بکاند برای کارهایی مانند ارتباط با دیتابیس، تجزیه و تحلیل داده و احراز هویت کاربران نیاز دارند. زبانهایی مانند جاوا، پایتون و… به عنوان زبان برنامه نویسی وب سایت در بخش بکاند استفاده میشوند. زبان برنامهنویسی پایتون به دلیل ویژگیهایی مانند سادگی و خوانا بودن، به گزینهای پرطرفدار برای برنامه نویسی وب تبدیل شدهاست. فریم ورکهایی مانند Django و Flask برای برنامهنویسی وب کاربرد دارند.
جاوا به دلیل مقیاس پذیری و قدرت بالایی که دارد برای وباپلیکیشنها و پروژههای بزرگ به کار میرود.
وبسایتهایی مانند فروشگاههای آنلاین که دادهها را ذخیرهسازی و مدیریت میکنند به دیتابیس نیاز دارند. یادگیری دیتابیسهایی مانند Mysql و PostgreSQL برای طراحی وبسایتها و وباپلیکیشنهای داده محور، کمک کننده خواهد بود.
شناختن دیتابیسها برای برنامه نویسی وب ضروری است. Structured Query Language یا همان SQL، زبان استاندارد بسیاری از دیتابیسها مانند Mysql, SQLite و… میباشد. همچنین یادگیری دیتابیسهای Nosql مانند MongoDB میتواند در برنامه نویسی وب مفید واقع شود. مهمترین عامل انتخاب یک دیتابیس، نیازهای پروژه است.
مطالب مرتبط: بهترین زبان های برنامه نویسی
در دنیای امروز ما، تقریباً تمامی صنایع و مشاغل در حال دیجیتالی شدن هستند. از این رو، آینده و بازار کار برنامه نویسی وب همواره رو به پیشرفت میباشد. در این بخش چند نمونه از فرصتهای شغلی مربوط به برنامه نویسی وب را بررسی میکنیم.
برنامه نویسی وب، مهارتی مناسب برای دورکاری و فریلنسری است. برنامه نویسان وب، فرصت همکاری غیر حضوری با شرکتها و کمپانیهای بین المللی را دارند. پلتفرمهایی مانند Upwork و Freelancer فرصتهای شغلی خوبی را برای برنامه نویسان وب فراهم میکنند.
امروزه، خرید کردن و استفاده از محصولات فروشگاههای آنلاین رایج است. به همین دلیل، تقاضا برای افراد متخصص در حوزه برنامه نویسی وب رو به افزایش است. برنامه نویسان و توسعه دهندگان وب که در طراحی، مدیریت، ساخت بخشهای بک اند و فرانت اند مهارت دارند، همواره مورد تقاضا قرار میگیرند.
مطالب مرتبط: انواع زبان های برنامه نویسی تحت وب
استارت آپها، فرصتهای مناسبی را برای برنامه نویسان وب ایجاد کردهاند. اکثر شرکتها و موسسه های نوظهور، برای پیشرفت به وبسایت یا اپلیکیشن نیاز دارند. به همین دلیل، تقاضا برای افراد متخصص در حوزه ساخت، طراحی، مدیریت و نگهداری وبسایت، از طرف استارت آپها رو به افزایش است.
در این مقاله با اصول برنامه نویسی وب آشنا شدیم. ابزارها و زبانهایی مانند HTML، javascript و فریم ورکهایی مانند Django را شناختیم و مراحل یادگیری برنامه نویسی وب را بررسی کردیم. برنامه نویسی وب مهارتی مفید برای صنایع و مشاغل مختلف است و تقاضا برای افراد متخصص در این حوزه روز به روز بیشتر میشود. مسیر یادگیری برنامه نویسی وب نیازمند علاقه، اراده و یادگیری مستمر میباشد. همچنین کودکان و نوجوانان میتوانند با شرکت در کلاس آنلاین برنامه نویسی نوجوانان پل استار به صورت اصولی مباحث مختلف برنامه نویسی را بیاموزند و بتوانند آمادگی حضور در بازار کار و پروژههای سطح بالا را داشته باشند.